People in an office

Tiskárny: Kybernetická hrozba skrytá přímo před očima

  • Průzkum společnosti Sharp Europe zdůrazňuje důležitost zabezpečení tiskáren a ukazuje, že je v této oblasti potřeba většího povědomí.
  • Pětina malých a středních podniků (SME) v Evropě přiznává, že byla postižena bezpečnostním incidentem spojeným s tiskárnou.
  • Přesto třetina IT vedoucích pracovníků uvádí, že jejich podnik nemá pro tiskárny zavedena žádná opatření v oblasti IT bezpečnosti.

Zvýšené bezpečnostní hrozby, jako jsou phishingové útoky nebo ransomware, jsou pro evropské malé a střední podniky (SME) velmi reálným problémem. Zejména proto, že díky zneužívání nových zranitelností se síťová zařízení, jako jsou multifunkční zařízení a tiskárny, stávají hlavním cílem narušení bezpečnosti IT.

Průzkum zadaný společností Sharp Europe - významným poskytovatelem podnikových technologických produktů a služeb pro malé a střední podniky v Evropě - odhalil, že téměř každý pátý (19 %) evropský malý a střední podnik přiznává, že byl zasažen narušením bezpečnosti tiskáren. Třetina byla zasažena ztrátou dat (31%), malwarem (31%), phishingem (32%) a útoky počítačových virů (33%).  

Současná hrozba v oblasti tisku se stále rozšiřuje o velmi skutečné výzvy, které představuje hybridní práce, od zabezpečení síťových připojení po vzdělávání zasměstnanců proti lidským chybám. Přesto se pouze 5% SME obává bezpečnostního rizika ze strany tiskáren. Ve skutečnosti třetina (32%) evropských malých podniků nemá žádná opatření pro IT bezpečnost pokrývající tiskárny.

Celoevropský průzkum oslovil 5 770 odborníků odpovědných za nákup IT v malých a středních podnicích a zjišťoval míru důvěry ve schopnosti zabezpečení IT a překážky investic do zabezpečení IT v nadcházejících 12 měsících.

Průzkum zjistil, že druhým nejčastějším důvodem (30%) zvýšených obav o bezpečnost IT mezi evropskými malými a středními podniky je hybridní práce. Více než čtvrtina (28%) se také obává nedostatečného porozumění bezpečnosti IT ze strany zaměstnanců. Navzdory těmto obavám se pouze třetina (36%) zabývá tématem hybridní prace v rámci současných školení o IT bezpečnosti a méně než čtvrtina malých a středních podniků vzdělává své zaměstnance v oblasti IT bezpečnosti skenerů (23%) a tiskáren (24 %).

Colin Blumenthal, viceprezident pro IT služby v Sharp Europe, k tomu říká:

"Velké příběhy o kybernetických zločinech, které umožňují složité bezpečnostní technologie, si získávají největší pozornost médií. Avšak vedoucí pracovníci malých a středních podniků častěji nerozumí samotným základům každodenního zabezpečení a přehlížejí potenciální slabá místa, jako jsou tiskárny, v zabezpečení dokumentů, zařízení a sítí."

"Pro menší podniky bez rozsáhlých IT zdrojů může být realita stále se rozšiřujícího prostředí hrozeb a výzev, které představuje hybridní práce, frustrující. Malé a střední podniky mohou začít tím, že budou udržovat aktualizace sw a fw skenerů a tiskáren, pravidelně zálohovat data společně s podporou konzistentní bezpečnostní politiky v týmech pracujících z více míst, aby byla zajištěna jejich ochrana. Vyhledání odborného poradenství může pomoci zajistit, aby byla přijímána správná rozhodnutí ohledně IT bezpečnosti tak, aby byl uplatňován komplexní pohled na bezpečnost a řešení byla vždy aktuální."

Další poznatky a rady týkající se připravenosti malých a středních podniků na IT bezpečnost naleznete na našem Centrum Sharp Real World Security.

 

Průzkum

Průzkum uskutečnila společnost Censuswide v prvním čtvrtletí roku 2023 a zúčastnilo se jej 5 770 osob s rozhodovací pravomocí a odpovědností za nákup IT v malých a středních podnicích z 11 zemí, konkrétně Belgie, Francie, Itálie, Německa, Nizozemska, Polska, Rakouska, Spojeného království, Španělska, Švédska a Švýcarska.  

O Sharp Europe

Společnost Sharp Europe umožňuje malým i velkým podnikům a organizacím zvýšit výkonnost a přizpůsobit jejich pracoviště na budoucnost prostřednictvím řady produktů a služeb podnikových technologií.

Společnost Sharp Europe sídlem v Londýně poskytuje služby zákazníkům ze soukromého i veřejného sektoru, školství a státní správy, a to v širokém spektru produktů od tiskáren a pokročilých technologií plochých obrazovek přes platformy pro spolupráci až po IT služby.

Jako součást společnosti Sharp Corporation a s podporou společnosti Foxconn investuje Sharp Europe do nových oblastí technologií, které mají potenciál změnit svět, a zaujímá v tomto odvětví vedoucí postavení. Společnost vyvinula první komerčně dostupný 8K monitor na světě a v roce 2019 uvedla na trh první certifikovaný Windows collaboration displej.