Celebrating 50 Years of Sharp Copier Innovation

Slavíme 50 let inovací kopírovacích a multifunkčních zařízení Sharp

Rok 2022 je pro společnost Sharp impozantním milníkem, protože slavíme neuvěřitelných 50 let výroby kopírovacích a multifunkčních zařízení. Kopírku Sharp SF-201 s kapalným tonerem jsme představili již v roce 1972 a od té doby přinášíme do oblasti tiskáren neustálé inovace. Joe Tomota, viceprezident společnosti Sharp Europe, se ohlíží za 50 lety inovací kopírek a multifunkčních zařízení.


Zatímco většina kopírek na trhu v roce 1972 používala diazo technologii, kdy se kopie nejprve přenáší na speciální světlocitlivé papíry, první kopírka Sharp používala metodu Electrofax (EF), kdy se papír před vystavením světlu odraženému od originálního dokumentu staticky elektricky nabije.

Metoda EF, použitá v přístroji SF-201, přinášela vynikající výsledky bez obav ze zápachu čpavku, ztráty barevnosti nebo míchání barev. Model SF-201 byl ve skutečnosti tak dobrý, že společnost Sharp během čtyř let od jeho uvedení na trh představila dalších 10 modelových řad, což dokládá vysokou obchodní hodnotu této první kopírky Sharp.

Inovace jsou v samotné DNA společnosti Sharp, takže nebylo překvapením, že pouhé dva roky po uvedení modelu SF-201, v roce 1974, jsme vyrobili v rámci oboru naprostou novinku, model Sharp SF-710, který byl první kopírkou na obyčejný papír s ovládáním pomocí integrovaného obvodu namísto složitých ovládacích mechanismů. Společnost Sharp byla na vzestupu a inovace v polovině 70. let pokračovaly modelem SF-730 z roku 1976 - první kopírkou svého druhu, která byla vybavena metodou tlakové fixace jednosložkového vyvolávacího toneru.

V roce 1978 pak společnost Sharp představila model SF-810, který byl prvním stolním kopírovacím strojem s fixní kopírovací deskou (PPC) a v roce 1979 následoval model Sharp SF-740, první kopírovací stroj na světě s kovovou optickou jednotkou, který byl zároveň prvním nejprodávanějším strojem umožňujícím kopírování na pohlednice.

Inovace v průběhu 80. a 90. let
Osmdesátá léta byla sice novým desetiletím, ale Sharp pokračoval tam, kde skončil, a v roce 1981 uvedl na trh model Sharp SF-750. Jednalo se o mimořádně populární stroj, který jako nejmenší a nejlehčí kopírka získal největší tržní podíl ve Spojených státech a byl také prvním modelem, který používal organický fotovodič (OPC).

Trend minimalizace pokračoval i v roce 1984, kdy Sharp uvedl na trh model Z-60, nejmenší kopírku B4 na světě, která používala spotřební materiál ve formě kazet. O dva roky později, v roce 1986, byl Sharp SF-8200 první kopírkou Sharp s OPC válcem, která po celý rok získával nejrůznější ocenění.

V roce 1989 společnost Sharp opět posunula laťku ve světě barevného kopírování a uvedla na trh model CX-7500, svoji první plně barevnou analogovou kopírku, která umožňovala vysoce kvalitní barevné kopírování. Pro Sharp to byl rušný rok, protože v roce 1989 společnost uvedla na trh model SF-8300, první kopírku s automatickými otočnými zásuvkami, které šetří místo.

90. léta zahájila společnost Sharp ve velkém stylu, když v roce 1991 představila model SD-2075, který byl vybaven jedinečným pokročilým mechanismem RDH (recirkulační podavač dokumentů) a firemním prvním vzduchovým podavačem.

V roce 1994 Sharp uvedl na trh model AR-5040 a jednalo se o první digitální kopírku společnosti s funkcí elektronického třídění. V průběhu desetiletí společnost Sharp pokračovala v rozšiřování funkcionality svých kopírek a v roce 1995 nabídl model Sharp AR-5030F jako první digitální kopírka funkci faxu.

V roce 1996 byla tiskárna AR-5132 první digitální multifunkční tiskárnou Sharp s funkcí síťového tisku, zatímco tiskárna AR-C150 v roce 1999 zavedla do řady multifunkčních tiskáren Sharp funkci digitálního barevného tisku díky barevnému tandemovému enginu.

Přechod do nového tisíciletí
Vstup do nového tisíciletí s sebou přinesl celou řadu světových prvenství - v roce 2001 získala tiskárna AR-507 jako první multifunkční tiskárna certifikaci Common Criteria. Ve stejném roce byl uveden na trh model AR-M450, který se stal první multifunkční tiskárnou, oceněnou bezpečnostní certifikaci CC EAL4.

V roce 2007 uvedl Sharp na trh model MX-4500DS, který se ukázal jako ideální multifunkční tiskárna pro obchody se smíšeným zbožím. Tato barevná kopírka podporovala tisk na lesklý papír formátu A4 a tisk fotografií velikosti L a jako první kopírka nabízela funkci tvorby kalendáře.

O rok později následovala cenami ověnčená barevná multifunkční tiskárna A3 MX-2600N, která díky vynikající kvalitě reprodukce obrazu získala ocenění BLI Pick of the Year. Nebyla to jediná multifunkční tiskárna Sharp, která v tomto roce získala ocenění -  cenu BLI Pick of the Year získala rovněž první barevná multifunkční tiskárna Sharp formátu A4, model MX-C381.

Inovace zůstaly jednou z hlavních priorit, a jejich výsledkem byla koncepce usnadňující používání špičkových digitálních funkcí u multifunkčních tiskáren Sharp pomocí 10,1palcového dotykového LCD displeje. Největší dotyková obrazovka svého druhu v té době umožňovala uživatelům provádět operace podobně jako u chytrých telefonů, například v podobě náhledu tisku nebo změny pořadí stránek dokumentu. 

I v následujícím desetiletí společnost Sharp pokračovala v dramatickém rozvoji oboru multifunkčních tiskáren a model MX-7500N z roku 2013 byl první vlajkovou lodí společnosti v oblasti barevných multifunkčních tiskáren pro prostředí nízkonákladového produkčního tisku. Ve stejném roce uvedla společnost Sharp na trh model MX-C300W, který nabízí vysoce výkonné funkce v jednom z nejmenších zařízení v oboru.

V roce 2016 získala oceněná tiskárna MX-6070N jako první multifunkční tiskárna certifikaci HCD-PP, aby byla o pár let později následována tiskárnou BP-20C25, další oceněnou barevnou multifunkční tiskárnou s kompaktními rozměry, navrženou tak, aby se vešla v podstatě kamkoli. Na sklonku desetiletí 2020 představil Sharp model MX-3631DS, novou multifunkční tiskárnu, určenou pro obchody se smíšeným zbožím s podporou tisku na samolepicí papír a pohlednicový papír.

Je pozoruhodné, že i po pěti dekádách a více než 30 přelomových konstrukčních inovacích společnost Sharp stále představuje produkty, které určují nové standardy. Nejnovější barevná multifunkční tiskárna BP-70C45 Sharp z roku 2022, která zahrnuje dokumentové technologie postupně rozvíjené již více než 50 let, je součástí naší nejnovější generace multifunkčních tiskáren formátu A3.

Zbrusu nová řada multifunkčních zařízení formátu A3 Future Workplace rozšiřuje náš ekosystém inteligentních kancelářských nástrojů a pomáhá podnikům hladce se přizpůsobit požadavkům hybridní práce. Díky novým inovativním funkcím je jedna věc zcela jistá - žádná jiná řada multifunkčních tiskáren na trhu se nemůže pochlubit takovým dědictvím jako nejnovější stroje Sharp.  Jsme přesvědčeni, že 50 let zkušeností naše zákazníky jistě uspokojí.

Pokud se chcete dozvědět více o historii rodiny multifunkčních tiskáren a kancelářských tiskových řešení Sharp, navštivte stránku věnovanou historii multifunkčních tiskáren Sharp.